dimarts, 3 de maig del 2016

Vibrio spp.


Vibrio spp.
Classificació (1)

Domini: Prokarya
Regne: Bacteria
Fílum: Proteobacteria
Classe: Gammaproteobacteria
Ordre: Vibrionales
Família: Vibrionaceae
Gènere: Vibrio

Característiques morfològiques bàsiques (1) (3)

Bacils i bacils encorbats Gram negatius sense agrupació ni càpsula, no formadors d’espores. Mesuren entre 0,2 i 0,4 μm d’amplada i entre 1,5 i 2,4 μm de llargada.
La majoria presenten motilitat per flagel·lació polar, encara que alguns presenten flagels petris.
Depenent de l’espècie presenten un tipus o un altre de coloració. Algunes espècies patògenes de Vibrio son luminescents, com per exemple algunes soques de V. cholerae y V. vulnificus. V. parahaemolyticus adopten una coloració verd blavós en medi TCBS i V. vulnificus forma colònies verdes blavoses en medi TCBS.

Característiques metabòliques (1)(3) (4)

Són quimiorganoheterotròfics anaerobis facultatius i realitzen fermentacions àcid-mixtes (condicions anaeròbies) i respiracions (condicions aeròbies). Utilitzen com a font d’energia compostos químics depenent l’espècie, com a font de poder reductor (e-) matèria orgànica depenent l’espècie i com a font de carboni glucosa majoritàriament.
Algunes espècies necessiten ions de sodi (Na) per poder estimular el creixement.
Reaccionen positivament a la prova de la oxidasa, de la catalasa i del mannitol.

Característiques ecològiques (1) (2) (3) (4)

*Es pot desenvolupar entre 16 i 42ºC, però la temperatura òptima de creixement es troba al voltant de 37ºC.
Toleren pH alcalins i molts són sensibles a pH àcids. També toleren la presència de sals i alguns són halòfils, pel que necessiten medis amb altes concentracions de sals.
Es poden trobar en aigua dolça, aigua marina i aigua salobre de regions tropicals i temperades. També s’han trobat en sediments, plàncton, mol·luscos, peixos i crustacis.
Vibrio cholerae es capaç d’adherir-se a superfícies com poden ser les vellositats intestinals de conills. Normalment augmenten en augmentar la temperatura fins el seu punt òptim.

Altres característiques, aplicacions o problemàtiques (1) (2)

Varies espècies del gènere Vibrio causen intoxicacions alimentàries per ingesta de marisc, peix i altres animals contaminats o aigües contaminades en grans quantitats.
Vibrio cholerae es la causa específica de la malaltia del còlera en humans. Aquest microorganisme es transfereix quasi exclusivament per l’aigua.
Vibrio parahaemolyticus es un organisme marí que provoca gastroenteritis, sobretot per la ingesta de peix cru, crustacis i altres animals marins.
Vibrio vulnificus esta associat amb la septicèmia primària en pacients inmunodeprimits per infeccions per ferides o per ingesta de bivalves o crancs crus. També provoca gastroenteritis.
Altres espècies de Vibrio són patògens d’animals com peixos o amfibis.
Respecte a les contaminacions, Vibrio cholerae produeix enterotoxines que ingerides en aliments o aigües contaminades, provoquen intoxicacions alimentàries i, fins i tot, epidèmies.
Varies espècies del gènere Vibrio són capaces de produir luminescència; això els permet relacionar-se entre elles per fenòmens com el “Quorum sensing” o amb altres organismes. Un exemple són les espècies V. cholerae o V fisheri.

*Com Vibrio spp. es refereix a tot un gènere de bacteris on hi ha diverses espècies de bacteris i aquests són diferents en aquestes característiques, les dades que es presenten corresponen a l’espècie V. cholerae ja que és la més estudiada i la que té una major importància.

Bibliografia
1. T. MAdigan, M. (2009). Brock, biología de los microorganismos (12 ed., Vol., pp.). Pearson Educación.
2. Biblioteca virtual en salud-OPS/OPM (2002). Vibrio. Recuperat des dehttp://www.bvsops.org.uy/pdf/vibrio.pdf
3. (2016, 04). GÉNEROS VIBRIO Y CAMPYLOBACTER. OTROS GÉNEROS RELACIONADOS. MicroMadrid. Obtenido 01, 2016, de http://www.micromadrid.org/
4. (2016, 04). Vibrión cholerae. Biblioteca Virtual en Salud – OPS/OMS Uruguay. Obtenido 01, 2016, de http://ops-uruguay.bvsalud.org/

Autors: Meritxell Moreno, Marta Pardo, Ana Muñoz, Ana Jiménez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada