Classificació
taxonòmica
ü
Regne: Eubacteria
ü
Fílum: Firmicutes
ü
Classe: Clostridia
ü
Ordre: Clostridiales
ü
Família: Clostridiaceae
ü
Gènere: Clostridium
ü Espècie: Perfringens
Característiques morfològiques
Clostridium Perfringens és un bacil anaeròbic,
gram-positiu, formador d’endòspores (de forma ovalada subterminals i resistents
al calor) i immòbil. És relativament gran (1μm d’amplada per 4 μm de llarg, en
mitjana) i presenta càpsula. Es poden trobar sols, però també s’agrupen en
parelles o en petites cadenes.
Colònia
gran, opaca, i tendeix a estendre’s sense vel. Doble halo de hemòlisis.
Característiques metabòliques
Metabolisme
anaeròbic estricte. Realitzen respiració anaeròbica utilitzant el nitrat com a
acceptor d’electrons. Però també pot produir gasos com ara CO2 per
fermentació anaeròbiques, butírica.
Té totes
els enzims necessaris per dur a terme la glicòlisis i el metabolisme del
glicogen, però no té un conjunt complet de gens necessaris per la biosíntesi
d’aminoàcids.
Pel seu
creixement necessita un ambient ric amb aminoàcids i factors de creixement.
Característiques ecològiques
Afecten a
animals i éssers humans.
Es poden
trobar en hàbitats molt diferents, però normalment es troben en la flora
intestinal d’alguns animals de sang
calenta i humans, i en el medi ambient, en aigües residuals i el sòl. També en
aliments consumits dels homes.
Creixen en
condicions anaeròbiques, tot i que poden suportar baixes concentracions
parcials de Oxigen.
Els
bacteris són mesòfils, i el seu creixement òptim esta entre 37º i 40º amb un pH mig entre 5.5 i 8. No toleren
concentracions del 5% de sal o del 50% de sucre. Moren a més de 120º, però les
espores són resistents al calor.
Gràcies a
l’esporulació tenen capacitat per sobreviure en ambients poc favorables com pH
extrems, temperatures elevades, dessecació i/o falta de requeriments
nutricionals.
Altres característiques, aplicacions
o problemàtiques
Trobem 5
tipus d’aquest microorganisme l’A,B,C,D i E. Els A i C són els únic que poden
causa malalties infeccioses sobre l’ésser humà.
Aquests
bacteris poden causa principalment 3 malalties:
- Intoxicació alimentària: Es produeix quan les aliments cuinats no es serveixen de seguida o no es refrigeren, llavors es quan les espores poden créixer i produir cèl·lules noves.
- Enteritis necròtica: Provoca diarrea aquosa sense inflamació. Les toxines destrueixen la flora intestina i afecta a la mucosa digestiva.
- Gangrena gasosa: Els bacteris es multipliquen dins el cos produint gasos i toxines que poden danyar teixits, cèl·lules i vasos sanguinis. Es localitzarà principalment en llocs amb traumatisme o ferides quirúrgiques recents.
Aquest bacteris
serveix com a indicador fecal de l’aigua.
Aplicacions
en la biotecnologia:
- Quan les espores de C. perfringens estan exposats a una condició hipertèrmica amb una temperatura de 105ºC durant cinc minuts, la seva sensibilitat a la polimixina i neomicina s'incrementa significativament. Aquest descobriment pot ser usat per controlar C. perfringens.
- La relació entre les proteïnes d'unió a penicil·lina C. perfringens i els antibiòtics betalactàmics. S’han identificat 6 proteïnes d'unió a penicil·lina (PBP) en les membranes de les C. perfringens. S’han dissenyat proteïnes que reconeixen aquestes proteïnes com els seus objectius, controlant així el creixement de cèl·lules bacterianes.
Autors: Natàlia Pont Redondo, Gerard Puig Romero i Èlia
Ventura Vila.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada