dimarts, 3 de maig del 2016

Corynebacterium spp.

Nom científic: Corynebacterium spp.

Classificació:
  • Filum: Actinobacteria
  • Classe: Actinobacteria
  • Ordre: Actinomycetales
  • Família: Corybactericeae
  • Gènere: Corynebacterium

Característiques morfològiques:
  • Forma: bacil pleomòrfic (morfologies irregulars), pot presentar forma de V (forma de lletres xineses)
  • Mida: 2-6µm de longitud i 0,5µm de diàmetre
  • Gram positius
  • Catalasa positius i sense càpsula
  • Motilitat nul·la
  • Forma colònies de color grisós però en alguns medis també poden ser de color blanc-groc
  • No forma espores

Característiques metabòliques: 

Tenen metabolisme quimioorganoheteròtrof. Poden ser bacteris aeròbics o anaeròbics facultatius, per tant són capaços de créixer i metabolitzar tant en presència d'oxígen (respiració) com en absència d'oxígen (fermentació). La biotina és necessària pel seu creixement i en alguns casos també ho són la tiamina i l'àcid p-aminobenzoic.

Característiques ecològiques: 

Es poden aïllar nombroses espècies de Corynebacterium de diferents llocs com ara de l'aigua, el sòl, la sang i la pell humana. Aquests organismes poden presentar patogeneicitat sobre plantes i animals, incloen-t'hi els humans. Tot i així els humans són els únics organismes vius en els quals es coneix la malatia. El Corynebacterium es troba generalment en ambients temperats.

Altres característiques, aplicacions o problemàtiques

La majoria d'espècies de Corynebacterium formen part del la flora sapròfita de la pell i no causen malalties, tot i així n’hi ha de patògenes com la espècie Corynebacterium diphtheriae que produeix la diftèria. La diftèria és una malaltia infecciosa aguda epidèmica, causada per l'exotoxina produida per aquest microorganisme. Afecta a les amígdales, gola, nas, miocardi, fibres nervioses i pell. Es caracteritza per la formació de pseudomembranes a les vies respiratòries. Presenta uns símptomes similars a una faringitis aguda.
Les espècies no patògenes són utilitzades en processos industrials de gran interès, com la producció d’aminoàcids, la producció de nucleòtids i altres factors nutricionals. A més, s’usen per a la bioconservació d’esteroides, degradació d’hidrocarburs, maduració de formatges i producció d’enzims. Entre ells es troba Corynebacterium glutamicum utilitzat en la fabricació del glutamat monosòdic, un colorant alimentari.

Bibliografia:
  1. Kenyon College. (2015). Corynebacterium. Recuperat de https://microbewiki.kenyon.edu/index.php/Corynebacterium
  2. Wikipedia. (2016). Difteria. Recuperat de https://es.wikipedia.org/wiki/Difteria
  3. Jones, I. (2013). Corynebacterium. Recuperat de http://es.slideshare.net/IngriidJones/corynebacterium-16725380?related=1

AUTORS: Josep Roman, Elisabeth Sánchez, Arnau Tolosa i Paula Torrent. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada