- Nom: Streptomyces spp.
Classificació:
Domini:
bacteri, Fílum: Actinobacteria,
Classe: Actinobacteria,
Ordre: Actinomycetales,
Família: Streptomycetaceae,
Gènere: Streptomyces
Característiques morfològiques:
Morfologia:
produeix hifes vegetatives de forma allargada i recte que porten 50
espores en el seu vèrtex. Aquest bacteri s’agrupa en micelis i
algunes soques d’aquest s’agrupen en cadenes curtes.
És
un bacteri gran positiu d’una mida indefinida la mida de les soques
que forma són de 0.5 a 2 µm de diàmetre.
Aquest
bacteri és immòbil però té una certa mobilitat gracies a la
capacitat de dispersió de les seves espores.
Característiques metabòliques:
Són
quimioorganotròfics, aerobis i poden utilitzar fonts de
carboni i nitrogen molt variades per el seu creixement. També es
caracteritza per tenir un metabolisme secundari complex, que utilitza
per la síntesis d’una gran varietat de substancies.
Característiques ecològiques:
Són
els Actinomycetales
més abundants de la natura, han colonitzat medis terrestres i medis
aquàtics. També poden créixer en matèria orgànica en
descomposició on tenir un gran paper en el cicle de la matèria
actuant com a fongs descomponedors, ja que són capaços de degradar
substàncies molt complexes. Aquest també actua com un bacteri
paràsit en algunes plantes i animals.
La
capacitat de dispersió de les seves espores li permet la
supervivència en condicions extremes.
Altres
característiques, aplicacions o problemàtiques:
En
els últims anys s’ha començat a utilitzar especies de
Streptomyces per l’expressió de proteïnes. Tradicionalment,
s’utilitzava Escherichia coli ja que és molt conegut i fàcil de
treballar, però de vegades aquest bacteri provocar errors en el
plegament d’aquestes, en canvi les Streptomyces no generen aquests
errors.
Com s’ha dit amb anterioritat aquest bacteris tenen un metabolisme secundari molt complex cosa que li permet sintetitzar una gran quantitat de substancies. Això s’utilitza en biotecnologia per a la síntesis de moltes substancies, on cal destacar una gran varietat d’antibiòtics com per exemple bleomicina.
AUTORS: Guillem Tuneu Esquís, Arnau Peral Gifre, Nicolás Ruiz Ollero i Antoni Rosselló Roig.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada