dimarts, 3 de maig del 2016

Salmonella spp.





    • Nom científic: Salmonella spp.

    Col·loquialment es coneix com a Salmonel·la.
    • Classificació:


    Taxonomia
    Domini
    Bacteria
    Filum
    Proteobacteria
    Classe
    Gammaproteobacteria
    Ordre
    Enterobacteriales
    Família
    Enterobacteriaceae
    Gènere
    Salmonella         

    • Característiques morfològiques:

    Són bacteris Gram negatiu i de forma bacilada. Generalment s’agrupen donant lloc a la formació de colònies d’entre 2-4 mm de diàmetre (sobretot en agar sang ja que proliferen ràpidament). La seva mida es troba entre 0.7-1.5 x 2-5 micres. Són mòbils per flagel·lació peritríca excepte S. Gallinarum. No presenten càpsula (excepció: S. typhi) ni tampoc produeixen espores.

    • Característiques metabòliques:

    La Salmonella, quan es troba en un medi en presència d’oxigen, fa respiració aeròbia, on l’acceptor final d’electrons és l’O2. És també un bacteri anaerobi facultatiu, ja que en un medi sense oxigen, pot produir ATP a partir de la fermentació de glucosa i hidrats de carboni, en la qual es produeix àcid sulfhídric (H2S). No poden fermentar a partir de lactosa. Les característiques metabòliques utilitzades en el diagnòstic clínic són:
    ·         Indol negatiu
    ·         Ureasa negativa
    ·         Catalasa positiva
    ·         Oxidasa positiva

    • Característiques ecològiques:

    La temperatura òptima per al creixement de Salmonella és entre 30-37ºC i el pH òptim es troba entre 6 i 8. És un bacteri patogen que pot resistir a les condicions intestinals. Es troba en aliments no cuinats com ous i carn vermella i  pot ser eliminat amb la cocció d’aquests a temperatures altes.
    També es poden trobar aquests bacteris en l’aigua i al sòl, entre d’altres, on tenen una supervivència alta tot i no presentar cap estructura de resistència.

    • Altres característiques, aplicacions o problemàtiques:

    Els bacteris Salmonella són patògens pels animals i els humans provocant malalties com la salmonel·losis (gastroenteritis no sanguinolenta). En humans es troben les patologies següents depenent del serotip que infecti a l’hoste:
    ·         Febre tifoide: S. Typhi
    ·         Febre paratifoide: S. paratyphi A, B, C
    ·        Gastroenteritis: S. typhinirum i S. enteritis. Els símptomes, els quals apareixen de 6 a 72h després de la ingesta, són diarrea, febre, calfreds i dolors musculars.

    La infecció es dóna a causa d’haver estat en contacte amb aigües contaminades o per haver menjat aliments infectats per Salmonella.

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada