- Nom científic: Salmonella spp.
Col·loquialment es
coneix com a Salmonel·la.
- Classificació:
Taxonomia
|
|
Domini
|
Bacteria
|
Filum
|
Proteobacteria
|
Classe
|
Gammaproteobacteria
|
Ordre
|
Enterobacteriales
|
Família
|
Enterobacteriaceae
|
Gènere
|
Salmonella
|
- Característiques morfològiques:
Són
bacteris Gram negatiu i de forma bacilada. Generalment s’agrupen donant lloc a
la formació de colònies d’entre 2-4 mm de diàmetre (sobretot en agar sang ja
que proliferen ràpidament). La seva mida es troba entre 0.7-1.5 x 2-5 micres. Són
mòbils per flagel·lació peritríca excepte S.
Gallinarum. No presenten càpsula (excepció: S. typhi) ni tampoc produeixen espores.
- Característiques metabòliques:
La Salmonella, quan es troba en un medi en presència d’oxigen, fa
respiració aeròbia, on l’acceptor final d’electrons és l’O2. És
també un bacteri anaerobi facultatiu, ja que en un medi sense oxigen, pot
produir ATP a partir de la fermentació de glucosa i hidrats de carboni, en la
qual es produeix àcid sulfhídric (H2S). No poden fermentar a partir
de lactosa. Les característiques metabòliques utilitzades en el diagnòstic
clínic són:
·
Indol negatiu
·
Ureasa negativa
·
Catalasa positiva
·
Oxidasa positiva
- Característiques ecològiques:
La
temperatura òptima per al creixement de Salmonella
és entre 30-37ºC i el pH òptim es troba entre 6 i 8. És un bacteri patogen que
pot resistir a les condicions intestinals. Es troba en aliments no cuinats com
ous i carn vermella i pot ser eliminat
amb la cocció d’aquests a temperatures altes.
També
es poden trobar aquests bacteris en l’aigua i al sòl, entre d’altres, on tenen
una supervivència alta tot i no presentar cap estructura de resistència.
- Altres característiques, aplicacions o problemàtiques:
Els
bacteris Salmonella són patògens pels
animals i els humans provocant malalties com la salmonel·losis (gastroenteritis no sanguinolenta). En humans es
troben les patologies següents depenent del serotip que infecti a l’hoste:
·
Febre tifoide: S. Typhi
·
Febre paratifoide: S. paratyphi A, B, C
· Gastroenteritis: S. typhinirum i S. enteritis. Els símptomes, els quals apareixen de 6 a 72h després
de la ingesta, són diarrea, febre, calfreds i dolors musculars.
La
infecció es dóna a causa d’haver estat en contacte amb aigües contaminades o
per haver menjat aliments infectats per Salmonella.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada