Nom científic: Leuconostoc spp
CLASSIFICACIÓ TAXONÒMICA
Domini: Prokaryota
Regne: Eubacteria
Filum: Firmicutes
Classe: Bacilli
Ordre: Lactobacillales
Família: Leuconostocaceae
Gènere: Leuconostoc
CARACTERÍSTIQUES MORFOLÒGIQUES:
Tenen forma de coc-bacils o
coccoides ovoides i normalment formen cadenes de 0.5-0.7 µm de llargada per
0.7-1.2 µm d’amplada. La seva absència de flagels provoca que no presentin
mobilitat. No formen càpsules ni
espores. Són Gramnegatiu, per tant, la seva tinció de Gram origina un color
vermell – rosat. A més a més, també és catalasa negatiu i oxidasa negatiu. Forma
petites colònies de menys de 1 mil·límetre de diàmetre que poden ser viscoses o
llises, rodones i blanquinoses.
CARACTERÍSTIQUES METABÒLIQUES:
Pel que fa el seu metabolisme, Leuconostoc spp són bacteris
heterofermentadors, ja que poden fermentar diversos sucres, àcids orgànics i
aminoàcids formant alguns productes com el lactat, l’etanol, l’acetat i el CO2.
Són bacteris de l’àcid làctic,
per tant, són fermentadors estrictes, això vol dir que no tenen cadena
respiratòria per manca d’un sistema de citocroms, i el principal producte és el
lactat. També són aerotolerants, es desenvolupen en medis aeròbics tot i que
són anaeròbics facultatius.
La font d’energia és química i la
seva font de carboni i de poder reductor és la matèria orgànica, per tant són
organismes quimioorganoheteròtrofs. En la reacció hi ha reciclatge de NADH, per
tant, no hi ha un acceptor extern d’electrons.
Aquests tipus de microorganismes
tenen un creixement molt limitat, per
tant, requereixen un medi ric en vitamines, purines, pirimidines i aminoàcids
per créixer.
CARACTERÍSTIQUES ECOLÒGIQUES:
Leuconostoc spp es troba a la naturalesa i és
una gran part de la microbiota dels camps de cultiu. Són molt útils en la
indústria alimentària, ja que per proliferar necessiten carbohidrats
fermentables al medi. Per aquest motiu, el seu habitat més comú són diferents
tipus d’aliments processats, com licors de sucre i menjars fermentats (olives,
vi o diferents productes làctics). Hi pot ser com a element contaminant o com a
cultiu indicador.
El rang de temperatures òptimes
pel creixement d’aquest bacteri varia entre els 18º i els 25ºC, tot i que hi ha
excepcions com ara el L.carnosum que
la serva temperatura òptima és de 2ºC. Són molt tolerants als medis àcids,
viuen a pHs entre 4,8 i 9,6.
ALTRES CARACTERÍSTIQUES:
Té resistència a l’antibiòtic
vancomicina.
En l’àmbit de la medicina,
s’utilitza per la producció de dextrà, que s’utilitza per la criopreservació,
estabilització de proteïnes o formació de complexes ferrosos pel tractament
d’anèmies, entre d’altres.
Leuconostoc carnosum produeix bacteriocines, que
s’utilitzen per inhibir Listerina monosytogenes en productes càrnics i làctics.
Com a norma general els Leuconostoc no són considerats patògens
per plantes i animals, tot i que Leuconostoc
citreum i Leuconostoc
pseudomesenteroides es consideren patògens oportunistes de baixa freqüència
i afecten només a pacients immunodeprimits. De manera que poden causar
meningitis, infeccions dentals, osteomielitis, i infeccions de les vies
urinàries i del torrent sanguini.
En plantes, destacar que hi ha
espècies que formen dextrà en la canya de sucre i la remolatxa sucrera, i això
provoca el seu deteriorament
També són
utilitzats durant els primers passos de la fermentació malolàctica per a
l’elaboració de vins. També en la preparació d'altres aliments fermentats com ara el "choucroute" (un preparat en base de col).
BIBLIOGRAFIA:
- Hobbs, G. (1986, 03). Ecology of food microorganisms. Springer link. Consultat 05, 2016, de http://link.springer.com/article/10.1007/BF02153219
- Kulwichit, W. (2007, 07). Accuracies of Leuconostocphenotypic identification: a comparison of API systems and conventional phenotypic assays. Biomed central. Consultat 05, 2016, de http://bmcinfectdis.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2334-7-6
- Leuconostoc. Hardy diagnostic. Consultat 05, 2016, de http://bmcinfectdis.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2334-7-69
- Starrenburg , M., J. Hugenholtz, (1991, 12). Citrate Fermentation by Lactococcus and Leuconostoc spp. Applied and environmental microbiology. Consultat 05, 2016, de http://aem.asm.org/content/57/12/3535.short
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada