dimarts, 3 de maig del 2016

Leuconostoc spp

Nom científic: Leuconostoc spp


CLASSIFICACIÓ TAXONÒMICA


Domini: Prokaryota
Regne: Eubacteria
Filum: Firmicutes
Classe: Bacilli

Ordre: Lactobacillales

Família: Leuconostocaceae

Gènere: Leuconostoc



CARACTERÍSTIQUES MORFOLÒGIQUES:

Tenen forma de coc-bacils o coccoides ovoides i normalment formen cadenes de 0.5-0.7 µm de llargada per 0.7-1.2 µm d’amplada. La seva absència de flagels provoca que no presentin mobilitat. No formen càpsules ni espores. Són Gramnegatiu, per tant, la seva tinció de Gram origina un color vermell – rosat. A més a més, també és catalasa negatiu i oxidasa negatiu. Forma petites colònies de menys de 1 mil·límetre de diàmetre que poden ser viscoses o llises, rodones i blanquinoses.

CARACTERÍSTIQUES METABÒLIQUES:
Pel que fa el seu metabolisme, Leuconostoc spp són bacteris heterofermentadors, ja que poden fermentar diversos sucres, àcids orgànics i aminoàcids formant alguns productes com el lactat, l’etanol, l’acetat i el CO2.
Són bacteris de l’àcid làctic, per tant, són fermentadors estrictes, això vol dir que no tenen cadena respiratòria per manca d’un sistema de citocroms, i el principal producte és el lactat. També són aerotolerants, es desenvolupen en medis aeròbics tot i que són anaeròbics facultatius.
La font d’energia és química i la seva font de carboni i de poder reductor és la matèria orgànica, per tant són organismes quimioorganoheteròtrofs. En la reacció hi ha reciclatge de NADH, per tant, no hi ha un acceptor extern d’electrons.
Aquests tipus de microorganismes tenen un creixement molt  limitat, per tant, requereixen un medi ric en vitamines, purines, pirimidines i aminoàcids per créixer.

CARACTERÍSTIQUES ECOLÒGIQUES:
Leuconostoc spp es troba a la naturalesa i és una gran part de la microbiota dels camps de cultiu. Són molt útils en la indústria alimentària, ja que per proliferar necessiten carbohidrats fermentables al medi. Per aquest motiu, el seu habitat més comú són diferents tipus d’aliments processats, com licors de sucre i menjars fermentats (olives, vi o diferents productes làctics). Hi pot ser com a element contaminant o com a cultiu indicador.
El rang de temperatures òptimes pel creixement d’aquest bacteri varia entre els 18º i els 25ºC, tot i que hi ha excepcions com ara el L.carnosum que la serva temperatura òptima és de 2ºC. Són molt tolerants als medis àcids, viuen a pHs entre 4,8 i 9,6.

ALTRES CARACTERÍSTIQUES:
Té resistència a l’antibiòtic vancomicina.
En l’àmbit de la medicina, s’utilitza per la producció de dextrà, que s’utilitza per la criopreservació, estabilització de proteïnes o formació de complexes ferrosos pel tractament d’anèmies, entre d’altres.
Leuconostoc carnosum produeix bacteriocines, que s’utilitzen per inhibir Listerina monosytogenes en productes càrnics i làctics.
Com a norma general els Leuconostoc no són considerats patògens per plantes i animals, tot i que Leuconostoc citreum i Leuconostoc pseudomesenteroides es consideren patògens oportunistes de baixa freqüència i afecten només a pacients immunodeprimits. De manera que poden causar meningitis, infeccions dentals, osteomielitis, i infeccions de les vies urinàries i del torrent sanguini.
En plantes, destacar que hi ha espècies que formen dextrà en la canya de sucre i la remolatxa sucrera, i això provoca el seu deteriorament
També són utilitzats durant els primers passos de la fermentació malolàctica per a l’elaboració de vins. També en la preparació d'altres aliments fermentats com ara el "choucroute" (un preparat en base de col).

BIBLIOGRAFIA:
  1.  Cabeza Herrera, E. Bacterias ácido-lácticas (BAL): aplicaciones como cultivos estárter para la industria láctea y cárnica. Academia. Consultat 05, 2016, de http://www.academia.edu/992789/Bacterias_%C3%A1cido-l%C3%A1cticas_BAL_aplicaciones_como_cultivos_est%C3%A1rter_para_la_industria_l%C3%A1ctea_y_c%C3%A1rnica
  2. Hobbs, G. (1986, 03). Ecology of food microorganisms. Springer link. Consultat 05, 2016, de http://link.springer.com/article/10.1007/BF02153219
  3. Kulwichit, W. (2007, 07). Accuracies of Leuconostocphenotypic identification: a comparison of API systems and conventional phenotypic assays. Biomed central. Consultat 05, 2016, de http://bmcinfectdis.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2334-7-6
  4. Leuconostoc. Hardy diagnostic. Consultat 05, 2016, de http://bmcinfectdis.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2334-7-69
  5. Starrenburg , M., J. Hugenholtz, (1991, 12). Citrate Fermentation by Lactococcus and Leuconostoc spp. Applied and environmental microbiology. Consultat 05, 2016, de http://aem.asm.org/content/57/12/3535.short

AUTORS: Josep Roman, Elisabeth Sánchez, Arnau Tolosa i Paula Torrent. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada