dimarts, 3 de maig del 2016

Streptococcus spp.

Classificació taxonòmica

-              Domini: Bacteria
-              Fílum: Firmicutes
-              Classe: Bacilli
-              Ordre: Lactobacillales
-              Família: Streptococcaceae
-              Gènere: Streptococcus
Característiques morfològiques
Streptococcus spp. és un microorganisme gram positiu i aquest es troba en forma de coc que s’agrupa en parelles o cadenes  (curtes o llargues) i forma divisions al llarg d’un eix. Té una mida d’aproximadament 1μm.  No forma espores, només algunes espècies són formadores de càpsules. Aquest forma colònies convexes, vacuolars i translúcides. No té flagel, per tant són immòbils. Són catalasa i oxidasa negatius i la majoria no tenen pigmentació. Presenten capacitat hemolítica.

Característiques metabòliques

Metabolisme anaeròbic facultatiu, són microorganismes quimioorganotròfics i homo fermentadors làctics aero-tolerants.

Exigència nutricional complexa, ja que requereixen ser cultivats en medis enriquits amb sang o sèrum amb un alt percentatge d’oxigen per afavorir el seu creixement.

Manquen de l’enzim catalasa i fermenten diversos carbohidrats com la lactosa, per tant són capaços de formar àcid làctic en els seus processos metabòlics. En les fermentacions reciclen el NADH amb la reducció del piruvat a lactat. Aquest procés produeix dos mols d’ATP per mol de lactosa consumit.

Característiques ecològiques

Es troben en la descomposició de vegetals i productes làctics.

Capacitat de replicació eficient a una temperatura d’entre 30-37ºC a una atmosfera d’entre el 5-20% amb diòxid de carboni.

Alguns causen malalties infeccioses mentre que altres no són patògens. Afecten a animals i éssers humans.

Poden viure en ambients àcids. Formen part de la flora bacteriana de la boca, la pell, intestí i tracte respiratori superior en humans. Cada espècie colonitzarà un teixit o un altre segons l’adhesió que formin amb el teixit. Alguns també formen biofilms.

Altres característiques, aplicacions o problemàtiques

Es classifiquen en els grups A, B, C, D, F i G en funció a la combinació de característiques antigèniques, hemolítiques i fisiològiques que els microorganismes posseeixen.
Els grups A i D poden ser transmesos als humans a través dels aliments.

Els grups que tenen càpsula són molt patògens, ja que aquesta està formada de carbohidrats que els protegeix dels macròfags i alliberen diverses toxines.

Aquests bacteris, principalment els grups A i B, poden causar infeccions que comporten problemes en la salut dels humans com ara la escarlatina, pneumònia i meningitis. Les infeccions poden ser tractades i curades amb antibiòtics tot i que són resistents a alguns d’ells com la penicil·lina, la eritromicina i als antibiòtics macròlids.

Els del grup C en canvi, causen també malalties d’hemòlisi, però no afecten als humans sinó a mamífers en general.

Aplicacions en la biotecnologia:

Algunes espècies de Streptococcus dels grups C i G tenen proteïna G a la seva membrana. Aquesta proteïna s’uneix a la part comuna dels anticossos. La proteïna G també es pot unir a la ovoalbúmina i les empreses biotecnològiques ho fan servir per tal de purificar els anticossos.

Un ampli nombre de productes alimentaris, matèries primeres, productes químics i biotecnològics són fabricats a gran escala industrial per fermentació bacteriana dels diferents substrats orgànics.



Autors: Natàlia Pont Redondo, Gerard Puig Romero i Èlia Ventura Vila.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada