Classificació taxonòmica
- Domini: Bacteria
- Fílum: Firmicutes
- Classe: Bacilli
- Ordre: Lactobacillales
- Família: Streptococcaceae
- Gènere: Streptococcus
Característiques
morfològiques
Streptococcus spp. és un microorganisme gram positiu i aquest es
troba en forma de coc que s’agrupa en parelles o cadenes (curtes o llargues) i forma divisions al llarg
d’un eix. Té una mida d’aproximadament 1μm. No forma espores, només algunes espècies són
formadores de càpsules. Aquest forma colònies convexes, vacuolars i
translúcides. No té flagel, per tant són immòbils. Són catalasa i oxidasa negatius
i la majoria no tenen pigmentació. Presenten capacitat hemolítica.
Característiques metabòliques
Metabolisme anaeròbic
facultatiu, són microorganismes quimioorganotròfics i homo fermentadors làctics
aero-tolerants.
Exigència nutricional complexa,
ja que requereixen ser cultivats en medis enriquits amb sang o sèrum amb un alt
percentatge d’oxigen per afavorir el seu creixement.
Manquen de l’enzim catalasa i fermenten diversos carbohidrats com la
lactosa, per tant són capaços de formar àcid làctic en els seus processos
metabòlics. En les fermentacions reciclen el NADH amb la reducció del piruvat a
lactat. Aquest procés produeix dos mols d’ATP per mol de lactosa consumit.
Característiques ecològiques
Es troben en la descomposició de
vegetals i productes làctics.
Capacitat de replicació eficient
a una temperatura d’entre 30-37ºC a una atmosfera d’entre el 5-20% amb diòxid
de carboni.
Alguns causen malalties
infeccioses mentre que altres no són patògens. Afecten a animals i éssers
humans.
Poden viure en ambients àcids.
Formen part de la flora bacteriana de la boca, la pell, intestí i tracte
respiratori superior en humans. Cada espècie colonitzarà un teixit o un altre
segons l’adhesió que formin amb el teixit. Alguns també formen biofilms.
Altres característiques,
aplicacions o problemàtiques
Es classifiquen en els grups A, B, C, D, F i G en funció a la
combinació de característiques antigèniques, hemolítiques i fisiològiques que
els microorganismes posseeixen.
Els grups A i D poden ser transmesos als humans a través dels aliments.
Els grups que tenen càpsula són molt patògens, ja que aquesta està
formada de carbohidrats que els protegeix dels macròfags i alliberen diverses toxines.
Aquests bacteris, principalment els grups A i B, poden causar
infeccions que comporten problemes en la salut dels humans com ara la
escarlatina, pneumònia i meningitis. Les infeccions poden ser tractades i
curades amb antibiòtics tot i que són resistents a alguns d’ells com la
penicil·lina, la eritromicina i als antibiòtics macròlids.
Els del grup C en canvi, causen també malalties d’hemòlisi, però no
afecten als humans sinó a mamífers en general.
Aplicacions en la biotecnologia:
Algunes
espècies de Streptococcus dels grups
C i G tenen proteïna G a la seva membrana. Aquesta proteïna s’uneix a la part comuna
dels anticossos. La proteïna G també es pot unir a la ovoalbúmina i les
empreses biotecnològiques ho fan servir per tal de purificar els anticossos.
Un ampli
nombre de productes alimentaris, matèries primeres, productes químics i
biotecnològics són fabricats a gran escala industrial per fermentació
bacteriana dels diferents substrats orgànics.
Autors: Natàlia Pont Redondo, Gerard Puig Romero i Èlia Ventura Vila.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada