dimarts, 3 de maig del 2016

Acetobacter spp.


        
      •     Nom científic: Acetobacter spp.
      Formen part del gènere de les bactèries del àcid acètic.

      • Classificació:

      Taxonomia
      Domini
      Bacteria
      Filum
      Proteobacteria
      Classe
      Alphaproteobacteria
      Ordre
      Rhodospirillales
      Família
      Acetobacteraceae
      Gènere
      Acetobacter

      • Característiques morfològiques:

      Són bacteris Gram negatiu, catalasa positius i de forma variable. Ara bé, generalment són bacils ja que es caracteritzen per tenir una forma el·líptica o bastonada, amb els extrems prims i rodons. Es poden agrupar ja sigui formant parelles o bé cadenes. Pel que fa a la seva mida, el seu diàmetre oscil·la entre 0,6-0,8 µm i la seva longitud va de 1-4 µm. Els Acetobacters poden tenir mobilitat o no. Si en tenen és gràcies a flagel·lació peritríca. No formen endòspores. Generalment no presenten pigmentació.

      • Característiques metabòliques:

      Acetobacter spp. són bacteris aerobis obligats: utilitzen l’oxigen per tal de dur a terme l’oxidació dels alcohols i dels sucres. L’acceptor final d’electrons és l’O2 i el reciclatge del NADH es realitza mitjançant la respiració oxigènica.

      Són organismes quimioheterotrofs: utilitzen com a font de poder reductor   i de carboni compostos orgànics com ara l’etanol, que després converteixen en àcid acètic. Ara bé, aquest últim pot ser oxidat a CO2 i  aigua mitjançant el cicle de Krebs. Com a font d’energia utilitzen reaccions d’oxidació i reducció.

      • Característiques ecològiques:

      Aquests bacteris viuen a la superfície de les plantes riques en carbohidrats on constitueixen una microflora secundària que utilitza els productes de rebuig de la microflora primària. La producció d’àcid acètic fa que aquests bacteris puguin viure en ambients extremadament àcids, ja que el seu pH òptim de creixement oscil·la entre 5,4-6,3.
      La temperatura òptima de creixement d’Acetobacter spp és entre 25-30ºC tot i que poden viure en ambients amb una temperatura màxima de 42ºC i una mínima de 5ºC.

      •  Altres característiques, aplicacions o problemàtiques:

      Són microorganismes amb una gran importància en quant a aplicacions industrials i comercials. Això es deu a que són utilitzats, en la majoria dels casos, per a la fabricació del vinagre on es converteix l’etanol a àcid acètic. També es poden trobar en els processos de fermentació alcohòlica que donen productes com el vi i la cervesa. Els propis bacteris són els causants de les anomenades “malalties del vi”. Per exemple, el vi picat és causat per la presència d’aquests bacteris a la seva superfície de manera que entren en contacte amb l’oxigen i produeixen una capa blanca que s’acaba submergint en el vi restant-li alcohols i afegint-li acidesa. 

      L’àcid acètic té diverses aplicacions:
                                        ·          Actua com a acidulant.
                                        ·          Actua com a estimulador del sabor.
                                        ·          S’utilitza en la higiene personal i en la neteja de materials.

      Acetobacter spp. també estan relacionats amb la podridura que pateixen alguns aliments com ara el raïm i es coneix com a podridura àcida. Normalment els fruits malmesos es descomponen interiorment i es buiden conservant la pell seca. 

      Cap comentari:

      Publica un comentari a l'entrada